Monday, March 26, 2012

Tiramisu'


Hello everyone
Here I am again, back after a period of absence. I had very little time to dedicate to the blog. The beginning of a new job as a cook in a restaurant, the us usual work in the school kitchen and also a plan to give some workshop lessons at home .. All this has made ​​my days very full. But now I'm back to give you some more recipes. And, now I want to offer you something sweet, just that you may forgive me...
One of the most known and appreciated Italian desserts in the world ... guess what? ...
The 'tiramisu'!!! I love it ... and you?


Ciao a tutti!
Rieccomi ritornata dopo un periodo di assenza. Ho avuto pochissimo tempo da dedicare al blog. L'inizio del nuovo lavoro come cuoca in un ristorante, il lavoro di sempre nella scuola di cucina e anche il progetto di fare qualche workshop a casa.. tutto questo ha reso le mie giornate molto piene. ma ora sono ritornata per regalarvi altre ricette. E per farmi perdonare, oggi voglio proporvi qualcosa di dolce...
Un dolce italiano tra i più conosciuti e apprezzati al mondo.. indovinate un pò?...
Il 'tiramisù'!!! Io lo adoro...e voi?

by Carmen
For 5-6 persons:

Tiramisù
250 gr mascarpone
3 eggs
90 gr sugar
200 gr savoiardi
Cocoa q.b.
Coffee q.b.
40 gr dark chocolate
1 teaspoon of rum
A pinch of salt


First, prepare the coffee and put it in a bowl and let it cool. Separate the white eggs from the reds. Add the half of sugar to the reds and reduce everything to a cream.
Add the mascarpone to the mixture while continuing to mix everything. Add also the liquor.
After, put the remaining sugar in the white eggs and beat them until the mixture becomes stiff. When the eggs are beaten well, add them in the mascarpone cream by spoonfuls, trying to mix it top-down in rotation so that the eggs white does not sink.
Chop the chocolate and put it aside.
Now you can make your tiramisù.
You can use the cups to make individual portions or use a tray that is not too large to make the classic rectangular shape.
Dip your savoiardi in the coffee and place them in cups or tray. Once filled up by savoiardi, put the mascarpone cream and some chocolate.
Finally, sprinkle the surface with plenty of cocoa powder (if you have the tray instead of the cups, you have to make another layer of savoiardi and again the cream before dusting with cocoa).
Put your mini tiramisu or your tray (cover with plastic wrap) in the fridge for at least 3 hours before serving.

by Carmen
Per 5-6 persone:
Tiramisù
250 gr mascarpone
3 uova
90 gr zucchero
200 gr savoiardi
Cacao amaro q.b.
Caffè q.b.
40 gr cioccolato fondente
1 cucchiaino di rum
Un pizzico di sale

Come prima cosa preparate il caffè e mettetelo in una ciotola e lasciatelo raffreddare. Separate l’albume dai rossi. Unite ai rossi lo zucchero e riducete a crema.
Unite il mascarpone al composto continuando ad amalgamare il tutto. Aggiungete anche il liquore.
Dopo mettete lo zucchero rimasto negli albumi e montateli a neve.
Una volta montati per bene unite il composto a cucchiaiate alla crema di mascarpone cercando di mescolare dall’alto verso il basso in modo rotatorio in modo da non far smontare l’albume.
Tritate il cioccolato e mettetelo da parte.
Ora si può iniziare col realizzare il vostro tiramisù. Potete usare delle coppette per fare singole porzioni oppure utilizzare un vassoio non troppo grande per realizzare la classica forma rettangolare.
Prendete il caffè . Intingete i vostri savoiardi e disponeteli nelle coppe o nel vassoio. Una volta riempito il piano dai savoiardi mettete la crema di mascarpone e un po’ di cioccolato.
Spolverate infine la superficie con abbondante cacao amaro (se fate il vassoio invece delle coppette, rifate un altro strato di savoiardi e di nuovo la crema prima di spolverare col cacao). 
Mettete i vostri mini tiramisù o il vostro vassoio (coperto con la pellicola) nel frigo per almeno 3 ore prima di servire.


4 comments:

  1. The 'Tiramisù....I miss your tiramisù.....and your is very perfect!!! oh ... I would eat it!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks :):)!!! I'm sure that we will eat it together again!

      Delete
    2. I hope it! I'm a very fan of your tiramisù.
      Meanwhile, I would ask you if you know a valid recipe for "pasta choux".....ehm....thx!!!

      Delete
    3. thanks!!!
      I've never made "pasta choux" but here (http://ricette.giallozafferano.it/Pasta-per-choux.html )there is a very good recipe.. ;)
      a big kiss!

      Delete