Monday, December 3, 2012

Potatoes and parsnips with garlic cream

The parsnip is a root vegetable related to the carrot. The root looks similar to a carrot but is creamy white in colour. The parsnip has a sweeter taste, especially when cooked.

La pastinaca è una radice legata alla carota. La radice è simile a una carota, ma è di colore bianco crema. La pastinaca ha un sapore più dolce, soprattutto se cotta.

by Carmen

Potatoes and parsnips with garlic cream
3 large potatoes
3 medium parsnips
200 ml cream or soya cream
100 ml milk or soya milk
2 garlic cloves
Some grated nutmeg
75 gr grated cheese
Salt
Black pepper
Some butter for greasing

Peel the potatoes and the parsnips and cut them into thin slices. Place them in a steamer and cook for 5 minutes.
Meanwhile pour the cream and the milk in a pan, add also the crushed garlic and the nutmeg, let boil. Remove the pan from the heat and leave to stand for about 10 minutes. Grease a rectangular baking dish with butter and preheat the oven to 180 degreeds.
Arrange the sliced potatoes and parsnips in layers in the baking dish. Sprinkling each layer with some salt and black pepper.
Take out the garlics from the cream. Pour the garlic flavoured cream into the baking dish and then press the layers. The liquid should come underneath the top layer of vegetables. Cover the dish with a piece of baking parchment and bake for 40 minutes.
Remove the dish from the oven and sprinkle the grated cheese. Put again in the oven and bake for 20-30 minutes or until the topping is golden brown.

Patate e pastinaca con crema all’aglio
3 patate grandi
3 pastinache medie
200 ml di panna o crema di soia
100 ml di latte o latte di soia
2 spicchi di aglio
Un po' di noce moscata grattugiata
75 gr di formaggio grattugiato
sale
pepe nero
Una noce di burro per ungere

Sbucciate le patate e le pastinache e tagliarle a fettine sottili. Metterli in una pentola a vapore e cuocere per 5 minuti o in pentola con acqua.
Nel frattempo versare la panna e il latte in un tegame, aggiungere anche l'aglio schiacciato e la noce moscata, lasciate bollire. Togliere la padella dal fuoco e lasciate riposare per circa 10 minuti. Imburrate una teglia rettangolare da forno con burro e preriscaldare il forno a 180 gradi
Disporre le patate e pastinache a strati nel piatto di cottura. Cospargete ogni strato con un po 'di sale e pepe nero.
Togliere l’aglio dalla crema. Versare la crema di aglio aromatizzato nella teglia e quindi premere i livelli. Il liquido dovrebbe scendere sotto lo strato superiore di verdure. Coprite il piatto con un pezzo di carta da forno e cuocere per 40 minuti.
Togliere il piatto dal forno e cospargere con il formaggio grattugiato. Mettere di nuovo in forno e fate cuocere per 20-30 minuti o fino a quando la parte superiore è dorata.